Csőre töltve: Szombaton több száz lelkes résztvevő vette birtokba a kolbászfesztivált, ahol a hagyományos ízek és a kreatív variációk egyaránt helyet kaptak.


A Csabai Kolbászfesztivál leglátványosabb és leghangulatosabb programja idén is a szombati versenynap volt, amikor egyszerre többszáz csapat gyúrta a kolbászhúst. És hogy mi volt a titkos hozzávaló?

Csütörtökön és pénteken minden a gyerekekről szólt a CsabaParkban tartott rendezvénysorozat nyitó- és második napján: míg előbbin az óvodások és általános iskolások, utóbbin a középiskolások és az egyetemisták igyekeztek bebizonyítani, hogy bizony elsajátították a kolbászkészítés hagyományait.

A legjobban várt verseny azonban általában szombaton zajlik: ekkor a felnőtteken a sor, hogy megmutassák, hogyan készül az igazi csabai, vagy az a kolbász, mely a résztvevők településére jellemző. A délelőtt kezdődő programon ezúttal is több száz csapat vett részt, és nagy lelkesedéssel, bulihangulatban vetette bele magát az egyébként nem is olyan könnyű munkába.

A versenyt megnyitó Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter számára nem volt ismeretlen a szerep, amelyben szombaton feltűnt. Mint azt a behir.hu kérdésére kifejtette, csapata rendszeresen részt vesz disznóvágásokon, ahol a húst számos kreatív módon dolgozzák fel.

- Csodálatos érzés, amikor barátainkkal együtt ünnepelhetünk, és a kiváló kolbászok készítése közben szorosabbra fűzzük kapcsolatainkat. Ez a közösség valóban különleges. A disznóvágás és kolbásztöltés hagyományai, valamint a pálinka és a zene mind hozzájárulnak ahhoz a hangulathoz, ami magyarságunk lényegét tükrözi - mondta a tárcavezető.

Békéscsaba polgármestere kiemelte a fesztivál pezsgő atmoszféráját, ahol a közel ezer csapat fantasztikus teljesítménye tűnik ki a négy nap során. A rendezvény valódi közösségi élményt nyújt, és a résztvevők elhivatottsága lenyűgöző.

A csabai kolbász hagyományos receptje már majd' 220 éve formálja a helyi ízek világát, és kiemelten fontos számunkra, hogy megőrizzük a kolbászkészítés művészetét. E cél szolgálatába állt a kolbászfesztivál is, amely remek alkalmat ad arra, hogy ünnepeljük ezt a gasztronómiai örökséget - mondta Szarvas Péter.

Fásy Ádám műsorvezetője évek óta erősíti a zsűrit, de mint mondta, korábban versenyzőként is részt vett a "szombati nagy gyúráson".

Lokálpatrióta lévén, Békés szívében, Gyomán láttam meg a napvilágot. Békéscsabán és Gyulán töltöttem el hosszú éveket, és bár sok helyen megfordultam, mindig is hazavágyom, az otthonom melegébe. Különösen közel áll hozzám ez a fesztivál, amely nem csupán Magyarország, hanem Európa térképére is felrajzolta városunkat. Hálás szívvel gondolok a Hégely családra, akik évtizedek óta fáradhatatlanul dolgoznak azért, hogy ennyi embernek örömet és élményt nyújtsanak.

A program nemzetközi vonzereje minden évben abban rejlik, hogy a nevezők köre széles spektrumot ölel fel, határokon innen és túl egyaránt. Az évek során már távol-keleti országok csapatai is csatlakoztak a rendezvényhez, gazdagítva ezzel a résztvevők sokszínűségét. A receptek összetevői asztalról asztalra változnak, azonban egy dolog biztos: az igazi csabai kolbászhoz elengedhetetlen a sertéshús, valamint néhány alapvető fűszer – őrölt fűszerpaprika, só, fokhagyma és fűszerkömény.

A CsabaHús csapata is ezt a hagyományos receptet követte, amelyet egyik tagjuk különösen hangsúlyozott: kolbászuk kizárólag a klasszikus összetevőkből készül. A felsőpakonyi Thermofoam Kft. szintén a régi, bevált receptúrára épít, és a szombati közös gyúrást csapatépítő eseményként éli meg. Emellett megemlítették, hogy tavaly különdíjat nyertek, és bizakodva várják, hogy idén is sikeresen szerepelnek majd.

A Csemadok Érsekújvári Területi Választmánya 20 éves baráti kapcsolatot ápol a Csabai Kolbászklubbal, melynek hatására a szlovákiai településen 2005-ben szervezték meg az első kolbászfesztivált. Az alapszervezet elnöke, Danczi József kérdésünkre elmondta: mivel sokakat telepítettek Érsekújvárról Békéscsabára, ezért jóformán kicsi a különbség a kétféle kolbász között, így azért érkeztek, hogy győzzenek, hiszen ugyanazokat az ízeket hozták magukkal, amelyek Csabán is megtalálhatók.

Mi lehet a titkos összetevője a fesztiválon készült kolbászoknak? Kollégáink számos asztalnál érdeklődtek, és szinte mindenhol egy közös válaszra bukkantak: a szeretet.

Related posts