A rendező felfedte, hogy honnan származott Kevin családjának jelentős anyagi forrása a "Reszkessetek, betörők!" című filmben.
Több mint 2000-en töltöttétek ki a "Mennyit tudsz a magyar borokról?" kvízünket, és az eredményekből kiderült, hogy a magyar borvilág még a legnagyobb borrajongók számára is tartogat meglepetéseket. Büszkék vagyunk rá, hogy ennyi borkedvelő van köztetek, de volt néhány kérdés, ami még a tapasztaltabbakat is elbizonytalanította. Most megmutatjuk azt az öt kérdést, amit a legtöbben elhibáztatok, és elmondjuk, hogy mik a helyes válaszok.
A helyes válasz: Furmint (a kitöltők 28%-a választotta ezt a lehetőséget).
A furmint elnevezése a latin "frumentum" kifejezésből származik, amelynek jelentése "búzaszem". Ez a név a szőlőfajta gazdag ízvilágát és termékeny természetét hirdeti.
Sokan a kéknyelűre szavaztak - talán a fantáziadús neve miatt -, de a kéknyelű elnevezés valójában a levél nyelének kékes árnyalatára utal.
A furmint nemcsak nevében különleges, hanem az egyik legfontosabb szőlőfajtánk, amely a tokaji borvidék hírnevét alapozta meg. Tokaji aszú, szamorodni - ezek a világon is ismert borkülönlegességek furmintból készülnek.
A helyes válasz: Szekszárdi kadarka, amelyet a kitöltők 42%-a sikeresen megjelölt.
A halászlé gazdag, fűszeres ízvilágához a legjobban egy könnyed, gyümölcsös vörösbor, mint például a szekszárdi kadarka, illik. Ez a bor tökéletes kísérője a halászlének, hiszen friss, vibráló ízei harmonikusan egészítik ki a pikáns leves gazdag aromáit.
Sokan a balatoni olaszrizlinget választották, és bár egy friss, könnyed fehérbor remek választás lehet, a halászléhez a vörösbor sokkal karakteresebb kísérő. A kadarka, mint történelmi szőlőfajta, különösen izgalmas lehetőség, hiszen Szekszárd borvidékének egyik igazi ékköve. Ha eddig nem kóstoltad, karácsonykor mindenképpen adj neki egy esélyt!
Helyes válasz: Margit-híd budai hídfője (a kitöltők 18%-a találta el)
Sokan a Budai Várra gondoltak, de a helyes válasz valójában a Margit híd budai hídfője, ahol a Magyar Bormarketing Ügynökség adventi borkalendáriuma várja az ínycsiklandó borok kedvelőit.
A helyszínen elhelyezett QR-kódok segítségével különleges borokat nyerhetsz, és garantáltan találsz inspirációt a karácsonyi menühöz vagy ajándékozáshoz. Ha még nem döntötted el, milyen bort válassz a halászlé mellé vagy a töltött káposztához, itt biztosan találsz jó ötleteket.
A program december végéig tart, és karácsony napján még nagyobb meglepetésekkel készülnek. Egy kis séta a Margit híd lábánál, néhány korty jó magyar bor, és az ünnepi készülődés máris szebb lesz!
A helyes válasz 22, és a kitöltők 58%-ának sikerült pontosan eltalálnia!
Magyarország borvidékei igazi kincsek a borkedvelők számára, hiszen 22 különböző régió vár felfedezésre. A legismertebb borvidékek, mint Tokaj, Villány vagy Eger, mind lenyűgöző ízeket és tradíciókat kínálnak, de a kisebb, rejtettebb helyszínek is bővelkednek meglepetésekben. Mór, Neszmély, Hajós-Baja és Somló neve talán nem cseng annyira ismerősen, de e gyönyörű vidéken született borok szintén csodás élményekkel ajándékozhatják meg a borkedvelőket. Itt a helyi szőlőfajták és a hagyományos érlelési módszerek találkoznak, hogy egyedülálló ízvilágot teremtsenek.
A helyes válasz: Tulipán alakú pohár (a résztvevők 56%-a helyesen tippelt).
Pezsgőzéskor sokan automatikusan a hosszú, keskeny pohárra, az úgynevezett "flőté"-re gondolnak, de a legideálisabb forma mégis a tulipán alakú pohár.
A tágas kehely valóban vonzó és stílusos opció, de a buborékok benne sajnos hamar eltűnnek, így inkább habzóborokhoz javasolt. A flőte pohár ugyan látványos, de nem igazán képes teljes mértékben kiemelni a pezsgő gazdag aromáit. Emiatt a szakértők a tulipán formájú poharat részesítik előnyben, amely optimálisan megőrzi a pezsgő ízélményét.
Bízunk benne, hogy legközelebb, amikor borválasztás előtt állsz, ezek a tippek a segítségedre lesznek! A bor ugyanis nemcsak ital, hanem egy darabka kultúra és történelem, amely generációkon átívelő hagyományokat őriz, miközben felejthetetlen élményeket teremt.