Egy friss kutatás felfedte, hogy a tej és a sajt fogyasztása milyen módon befolyásolja bélflóránkat. Az eredmények azt mutatják, hogy ezek az élelmiszerek jelentős hatással vannak a bél mikrobiomjára, hozzájárulva a jótékony baktériumok növekedéséhez és a


Egy friss tudományos tanulmány felfedte, hogy a tej serkenti a jótékony bélbaktériumok növekedését, míg a sajt fogyasztása viszont csökkentheti egyes mikroorganizmusok számát az emésztőrendszerben.

A Nutrients című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányban amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy a tejtermékek fogyasztása milyen hatással van a vastagbél-nyálkahártya mikrobiomjára - írja a News Medical cikke.

Az emberi bélrendszerben baktériumok trilliárdjai élnek, amelyek az emésztőrendszer működésétől a mentális egészségig szinte minden testi funkciónkra hatással vannak. Nem meglepő, amire a kutatások is egymás után rámutatnak: elsősorban az étrendünk határozza meg bélflóránk állapotát, a tejtermékek szerepe azonban továbbra is vitatott.

Bár a tejtermékek gazdag forrásai alapvető tápanyagoknak, mint a kalcium, vitaminok és probiotikumok, egyes kutatások aggodalomra adnak okot a bélrendszer egészségére gyakorolt hatásukkal kapcsolatban. Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a tejtermékek fogyasztása növelheti a jótékony bélbaktériumok számát, míg mások olyan lehetséges kockázatokra figyelmeztetnek, mint például gyulladásos betegségek vagy anyagcserezavarok. Az eredmények tehát ellentmondásosak, és érdemes alaposan megfontolni a tejtermékek szerepét az étrendünkben.

Az említett új kutatás alanya 34 kolonoszkópián átesett páciens volt, akiknek a vizsgálatot megelőző egy évben történő tejbevitelét egy önbevallásos kérdőívvel mérték fel. Ezt követően vastagbélnyálkahártya-mintákat vettek, majd génszekvenálással elemezték ezek összetételét.

A kutatás során megfigyelték, hogy a Faecalibacterium nevű baktérium, amely a gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, nagyobb arányban fordul elő azoknál a résztvevőknél, akik rendszeresen több tejterméket fogyasztanak. Ezen kívül a megnövekedett tejfogyasztás összefüggésbe hozható az Akkermansia nevű fehérjelebontó baktérium magasabb szintjével is, amely kedvezően befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat.

Egy érdekes felfedezést tárt fel a kutatás, amely a sajtfogyasztás és a bélbaktériumok közötti kapcsolatot vizsgálta. Azoknál a résztvevőknél, akik több sajtot fogyasztottak, a Bacteroidák és a Subdoligranulum alacsonyabb arányát figyelték meg. Ez kifejezetten kedvező hír, hiszen a Bacteroidák egyes típusaival kapcsolatban már megállapították, hogy összefüggésben állhatnak bélgyulladásokkal és a vastagbélrák kockázatával. A Subdoligranulum csökkent szintje pedig anyagcsere-betegségekkel is összekapcsolható; ezen baktériumot ráadásul a reumás ízületi gyulladás lehetséges kiváltójaként is emlegetik, de a végső bizonyítékokhoz még további kutatások szükségesek. A jelenlegi vizsgálat eredményei alapján úgy tűnik, hogy a sajt, az erjesztési folyamat révén, más hatással bír a mikrobiomra, mint a tej, amely a magasabb laktóztartalma miatt kedvezően támogatja a hasznos baktériumok növekedését.

A kísérlet résztvevőinél a joghurtfogyasztási szokásokat is megvizsgálták, azonban a kutatás nem mutatott ki lényeges kapcsolatot a joghurtfogyasztás és a bélflóra összetétele között. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy a résztvevők által elfogyasztott joghurt mennyisége viszonylag alacsony volt.

A kutatás eredményei annyit mindenesetre így is alátámasztanak, hogy a tejtermékek széles körű hatást gyakorolnak a bélflóra állapotára, ami az emésztést, az anyagcserét és az immunrendszert is befolyásolja.

Related posts