A strandszezonra való felkészüléshez itt egy különleges tippünk a gyors fogyáshoz!


Rúgott egy nagyot a nyár az ajtón, ahogy megérkezett a pünkösdi hétvége, és ezzel együtt megkezdődött a rég vágyott strandszezon is. Az ország lakói, mintha egy varázslat révén, ledobják a ruháikat, de sajnos a felnőtt magyar népesség kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Utánajártunk, hogy van-e megoldás a tervezett balatoni fürdőzés vagy tengerparti vakáció előtt, ha a téli hónapok során felhalmozott extra kalóriák mostanra úszógumit formáltak körénk. Spoiler: van!

A testsúlycsökkentés kérdése nem csupán számok kérdése, hanem mélyebb társadalmi és kulturális összefüggéseket is magában foglal. Az, hogy 5-10 kilótól, 15-20 kilótól vagy akár még többtől szeretnénk megszabadulni, mind különböző kihívásokat jelent, és fontos, hogy ne dőljünk be a gyors megoldásokat ígérő villámdiétáknak vagy csodaszereknek. Mielőtt elindulnánk a fogyás útján, érdemes alaposan átgondolni az elhízás mögött húzódó társadalmi és kulturális tényezőket, amelyek rendkívül összetettek. Egyes közösségekben az elhízás elfogadottabb, ami arra vezethet, hogy az emberek kevésbé figyelnek a testsúlyukra. Esetleg még mindig él az a régi felfogás, miszerint a túlsúly a jólét jele. Emellett sok családban él az a nézet, hogy a gyermekeknek mindent meg kell enniük a tányérjukról, függetlenül attól, hogy már jóllaktak-e. Ez a mentalitás nemcsak a táplálkozási szokásokat, hanem a gyerekek önértékelését is befolyásolhatja, és hosszú távon hatással lehet egészségükre.

Egy másik lényeges tényező, hogy a gyorséttermek kínálata rendkívül könnyen elérhető, ráadásul gyakran olcsóbb, mint a friss és tápláló ételek. Ez hozzájárulhat az egészségtelen táplálkozási szokások terjedéséhez. Ne feledkezzünk meg az élelmiszeripar marketingstratégiáiról sem, amelyek rendszerint a magas kalóriatartalmú, alacsony tápértékű termékeket népszerűsítik – gondoljunk csak a chipsekre és csokoládékra, melyek fogyasztása drámai módon hozzájárulhat az elhízás problémájához. Ráadásul a modern életmódunk mellett gyakran háttérbe szorítjuk a fizikai aktivitást, hiszen az ülőmunka vált a normává.

Aki nem lát jól, az szemészhez fordul, akinek fáj a foga, az fogorvoshoz megy, de mi a helyzet azzal, aki túlsúlyos? Kihez kellene fordulnia? A válasz: obezitológus. Kimondani is kihívás, de érdemes tudni, hogy az obezitológia egy olyan komplex terület, amely több tudományágat ötvöz. Fő célja, hogy feltérképezze a túlsúlyos és elhízott egyének anyagcsere-állapotát, valamint megvizsgálja az elhízás kiváltó okait. Ezen információk birtokában pedig hatékony terápiás lehetőségeket kínál a túlsúly csökkentésére, ezzel hozzájárulva az elhízás által jelentett fokozott egészségügyi kockázatok mérsékléséhez.

A pluszkilókkal való küzdelem során már kétszer is ellátogattunk a Szent Imre Kórház lipidológiai osztályára, és korábban megosztottuk tapasztalatainkat itt és itt. Szembesültünk a látványos eredményekkel, azonban sokan kétkedve fogadták, hogy mindez valóban ingyenes lehet? Igen, valóban így van, csupán egy beutaló szükséges. A fekvőbeteg-ellátás keretein belül a részletes vizsgálatok mellett a napi 600 kalóriás diéta dietetikai tanácsadással, pszichológiai támogatással, valamint gyógytornász által irányított napi mozgással egészül ki.

A harmadik látogatás apropóján ezúttal gyakorlati tippeket osztunk meg, hogy mi a siker kulcsa a villámdiéták vagy csodaszerek helyett. Röviden az energiaszegény étrend. Kicsit hosszabban, a diéta nemcsak azt feltételezi, hogy energiaszegény legyen, hanem egyúttal zsírszegény, mérsékelten fehérjebő, hozzáadott cukormentes, rost- és folyadékbő. Ezeknek a szempontoknak kell meghatározniuk a nyersanyag-válogatást és a konyhatechnológiát is, vagyis, ha most szánjuk el magunkat az életmódváltásra, azzal nem a holnapra vagy a jövő hétre szavazunk, hanem életünk hátra lévő részének jobb minőségére.

Bár felkapottak a különböző böjtök: a legnépszerűbb talán a 16:8-as időszakos, amikor a nap 24 órájából 16-ban egyáltalán nem eszünk, az étkezéseink pedig a fennmaradó 8 órás időablakra koncentrálódnak, más 36 órás vízböjttel küldi szabadságra időnként az emésztőrendszerét, de ugyanígy vannak extrémebb, 48 vagy 72 órás verziók is. Eltérő utakon is elérhető a kívánt eredmény, fontos hangsúlyozni, hogy a dietetikusok a jojó-effektus kockázatát csökkentve, a vágyott állapot fenntarthatóságának érdekében azt ajánlják:

A jojóeffektus megelőzésének kulcsa lehet, ha a szénhidrátbevitelt nem csökkentjük tartósan napi 120 gramm alá. Ezzel megakadályozzuk, hogy a szervezetünk a szép, rövid távú eredmények után súlygyarapodással próbáljon kompenzálni negyed- vagy akár félév múltán. Az elegendő szénhidrát segít fenntartani a metabolizmus egyensúlyát, így elkerülhetjük a felesleges kilók visszatérését.

A gyakori ajánlások szerint nem szükséges lemondanunk semmiről, csupán figyelnünk kell a választott adagokra és azok fogyasztásának gyakoriságára. Azonban, ha szeretnénk megkönnyíteni a dolgunkat, érdemes néhány hasznos tippet megfogadni, amelyeket a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Dietetikai Szolgálata ajánl. Íme egy rövid összefoglaló az ajánlásaikról:

A gabonafélék egy rendkívül sokszínű és tápláló növénycsoport, amely számos kultúra alapvető élelmiszerforrását képezi. Ezek a növények, mint például a búza, árpa, kukorica és rizs, nem csupán az emberi táplálkozásban játszanak kulcsszerepet, hanem takarmányként is fontosak az állattenyésztésben. A gabonafélék gazdasági jelentősége hatalmas, hiszen nemcsak alapélelmiszert biztosítanak, hanem a mezőgazdaság számos ágának motorját is jelentik. Emellett a gabonafélék feldolgozása során számos különféle termék készül, mint például kenyér, tészta és pékáru, amelyek nélkülözhetetlenek a mindennapi étkezésben. A fenntartható gazdálkodási módszerek és az innovatív technológiák alkalmazása révén a gabonafélék jövőbeli termelése és felhasználása még változatosabbá válhat, hozzájárulva ezzel az élelmiszerbiztonsághoz és a globális táplálkozási kihívások megoldásához.

A köret kiválasztásánál érdemes a rostban gazdagabb alternatívákat preferálni, mint például a barna rizs vagy a durum tészta. Ezekből maximum 5-6 dkg mennyiséget érdemes fogyasztani, amit párolt zöldségekkel vagy friss salátával érdemes kiegészíteni. Emellett zab- és rozspehelyből, vagy akár zabkorpából is készíthetünk ízletes kását, amelyet joghurtba szórva, rakott ételekhez adva, vagy húsgombócokba gyúrva is felhasználhatunk. Ezzel jelentősen növelhetjük ételeink rosttartalmát, így táplálóbbá és egészségesebbé téve azokat.

Ha a bevezetőben említett 5-10 vagy 15-20 plusz kiló a ránk váró kihívás, tartsuk szem előtt, hogy nem csupán egy csatát akarunk megnyerni, hanem egy hosszú távú háborút. Lépésről lépésre haladva, akár heti 0,5 kilogramm fogyással is elérhetjük kitűzött céljainkat. Bár kétségtelen, hogy drasztikus módszerekkel gyorsan megszabadulhatunk a feleslegtől, ezek jellemzően csalódásra vezetnek: csupán egy rövid ideig tartó, hízelgő részeredményt tapasztalunk, amely aztán gyorsan eltűnik, és a jojó effektus végül úrrá lesz rajtunk. De ez nem az, amit szeretnénk elérni.

A strandszezon közeledtével sokan elgondolkodnak a kívánt formájuk elérésén. Ha eddig nem tettük meg a szükséges lépéseket, ne csüggedjünk! Még most is van lehetőségünk arra, hogy 2025 nyarára elérjük azt a testképet, amit a tükörben szeretnénk látni. Ha komolyan elkötelezzük magunkat, nemcsak az idei nyáron, hanem még 2026-ban, 2027-ben és az azt követő években is élvezhetjük az eredményeinket, mind a külalakunk, mind a közérzetünk szempontjából. Az egészséges életmód befektetés, amely hosszú távon megtérül!

Bedros J. Róbert, a Dél-budai Centrumkórház - Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, obezitológiai tanszékvezetője, címzetes egyetemi tanár és a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság alapító elnöke, olyan szakmai tapasztalattal rendelkezik, amelyhez fogható ritkán található. Az ő vezetésével a kórház számos innovatív megoldással és programmal járul hozzá a túlsúly kezeléséhez és a páciensek életminőségének javításához. Róbert szavai és szakmai irányelvei inspirálóan hatnak a jövő obezitológiai kutatásaira és gyakorlatára.

Az elhízás felismerése viszonylag egyszerű folyamat, ám kezelése rendkívül összetett, és tartós elköteleződést követel meg az érintettektől.

Az orvosi támogatás mindig nélkülözhetetlen, különösen az elhízás kezelésében, ahol az obezitológusok kulcsszerepet töltenek be. Elengedhetetlen, hogy kizárjuk az elhízás lehetséges hormonális hátterét, de a tapasztalatok szerint a legtöbb esetben ez nem áll fenn. Szintén fontos, hogy az elhízással összefüggő egyéb betegségeket is feltérképezzük és kezeljük, hiszen ezek jelentősen befolyásolhatják a betegek állapotát és a kezelés hatékonyságát.

A szakértők ajánlása szerint hasznos lehet egy tapasztalt dietetikus bevonása, aki segít az egyéni szükségletekhez igazodó étrend megalkotásában. Ez nemcsak a súlycsökkentés szempontjából előnyös, hanem biztosítja a megfelelő tápanyagbevitelt is, ami elengedhetetlen a szervezet optimális működéséhez. Az életmódváltás másik kulcsfontosságú része a rendszeres és célzott mozgásprogram, amely szintén jelentős mértékben hozzájárulhat az egészségi állapot javulásához. Érdekes módon, a különféle támogató csoportok és online közösségek szerepe is kiemelkedő lehet, mivel az ilyen közösségekben való részvétel erősíti a motivációt és segít fenntartani az elköteleződést a kitűzött célok iránt.

Related posts