Három különleges lépés: így varázsolhatod el a házi birsalmalét a tökéletességig!
A birsalma ősszel nemcsak illatával, hanem sokoldalúságával is elvarázsolja a kerttulajdonosokat. A kemény, illatos gyümölcsből mennyei zselé, kompót vagy birsalmasajt készülhet - de aki egyszer megkóstolta a házilag préselt birsalmalét, biztosan minden évben újra nekifog. Mutatjuk, hogyan lehet a legtöbbet kihozni ebből az őszi kincsből három különböző eljárással.
A birs (Cydonia oblonga) egy igazi különlegesség Magyarország gyümölcskínálatában, még ha nyersen nem is annyira elterjedt a fogyasztása. Magas pektintartalmának köszönhetően remek választás lekvár és zselé készítéséhez, de nem csupán ezekre korlátozódik a felhasználása: természetes immunerősítő italként is megállja a helyét. A frissen préselt birsalmalé aranysárga színe és enyhén fanyar íze igazi ínycsiklandó élményt nyújt a hideg hónapokban, felidézve a nyár gazdag ízeit.
A friss gyümölcsök feldolgozásának első lépése mindig a gondos tisztítás. A birs gyümölcsének sárgás, nemezes felületét egy puha konyharuhával óvatosan dörzsöljük le, mivel ez a bevonat kesernyés ízt adhat a lének! Ezt követően alaposan mossuk meg a gyümölcsöt, majd távolítsuk el a szárat és a csészeleveleket!
A héjat és a magházat nem szükséges eltávolítani - ezek természetes színt és zamatot adnak az italnak. A gyümölcsöt daraboljuk fel, így gyorsabban puhul meg főzés közben!
A legkényelmesebb módszer a gőzölős gyümölcsprés (dunsztosító) használata. Az alsó edénybe vizet töltünk, a felső kosárba kerülnek a darabolt birsek. A forró gőz hatására a gyümölcsök héja megrepedezik, és a lé fokozatosan lecsorog a gyűjtőedénybe. A folyamat fajtától és érettségtől függően 60-90 percet vesz igénybe.
A kinyert levet azonnal palackozhatjuk, majd hűtőben vagy kamrában tárolhatjuk. A gőzölős eljárás nagyobb mennyiség feldolgozásakor különösen praktikus.
A szelepes kukta jelentősen lerövidíti a főzési időt: 25-30 perc alatt kész az ízes birsalmalé. A feldarabolt gyümölcsöt annyi vízzel öntsük fel, hogy éppen ellepje, majd zárjuk le a kuktát, és főzzük a megfelelő nyomáson! A főzés után egy szűrőre terített tiszta textilen keresztül szűrjük le a levet.
Javaslom, hogy a főzés befejezése után hagyjuk a gyümölcsöt a saját levében egy éjszakán át pihenni. Ez a trükk nemcsak hogy fokozza a színét, hanem az ízek és az illatok intenzitását is jelentősen megerősíti.
Amennyiben nem rendelkezünk különleges főzőeszközökkel, a klasszikus főzési módszer is remekül beválik. A birsalmát feldarabolva egy nagyobb lábasba helyezzük, majd annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje a gyümölcsöket. Kb. 45-60 percig főzzük, amíg megpuhulnak és az ízek szépen összeérnek. Ezt követően egy finom vászonkendőn vagy sűrű szitán átszűrjük, hogy tisztán megkapjuk a gyümölcs ízét.
A gyümölcshúst nem érdemes kinyomni, mert az zavarossá teheti a levet. Jobb, ha hagyjuk, hogy a gyümölcsök lassan csepegjenek le, így egy szép, tiszta és áttetsző italt kapunk!
A szűrt birsalmalét javasolt újra felforralni, majd még forrón töltsük steril üvegekbe. A légmentesen zárt palackokat ezután száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ezzel a módszerrel a birsalmalé akár egy teljes évig is megőrzi frissességét. A természetes gyümölcscukor és a pektin hozzájárul ahhoz, hogy a birsalmalé hűtés nélkül is stabil maradjon, de a legjobb minőség érdekében mindig sötét, hűvös helyen tároljuk.
A frissen préselt birsalmalé nem csupán önállóan ízletes, hanem remek alapot ad birsszörp, gyümölcsbor, zselé vagy sütemény ízesítéséhez is. Ráadásul gazdag természetes C-vitaminban és antioxidánsokban, így tökéletes választás a megfázásos időszakokban.





