Rendszeresen élvezjük ennek a halnak az ízét, holott több mint 70 különféle parazita található benne.


A norvég lazac, amely a világ egyik legkeresettebb halának számít, most új fényben tűnik fel egy friss egészségügyi tanulmány révén. Az eredmények szerint a hal körülbelül 70 különböző parazitát hordozhat magában, ami aggodalomra adhat okot a fogyasztók számára. Ezen kívül, a halgazdaságokban alkalmazott vegyi anyagok, melyeket a fertőzések és betegségek ellen vetnek be, szintén veszélyeztethetik a lazac biztonságos fogyasztását. Ezt az információt az nlc.gasztro idézi a gurmetéka.cz cikkéből, amely felhívja a figyelmet a lazacfogyasztás rejtett kockázataira.

A tenyésztett halakat halliszttel és különböző kémiai adalékanyagokat tartalmazó feldolgozott takarmány keverékével etetik. A gazdák antibiotikumokat és növényvédő szereket használnak a betegségek megelőzésére, és ezen anyagok egy része bekerül a halhúsba, és közvetve a fogyasztók szervezetébe is.

A vadon élő lazac természetes környezetében táplálkozik, így tápanyagprofilja kiegyensúlyozott és egészséges. Ezzel szemben a tenyésztett lazac gyakran magasabb káros zsírtartalommal és mérgező szennyeződésekkel bír, ami aggasztó lehet az egészség szempontjából.

Ha valaki szeretné elkerülni a tenyésztett lazac fogyasztásával járó kockázatokat, de szeretne hozzájutni a jótékony omega-3 zsírsavakhoz, akkor a szakértők a szardíniát javasolják, mint biztonságos alternatívát. Ezek a kis halak nemcsak ízletesek, hanem remek forrásai az omega-3 zsírsavaknak is.

Mint arról beszámoltunk fogságból szabadult halak veszélyeztetik az Adria ökoszisztémáját, valamint arról is hírt adtunk, hogy halálosan mérgező halat észleltek az Adriai-tengerben.

Related posts