Meglepetésekkel teli hírek érkeztek az élelmiszerárak alakulásáról: itt van a legújabb jelentés - Agrárszektor.


Decemberben a FAO élelmiszerár-indexe 0,5%-kal csökkent a novemberi szinthez képest, elsősorban a cukor és gabonafélék áraiban tapasztalható csökkenés következtében. Éves összehasonlításban azonban az index még mindig 6,7%-kal magasabb volt. A 2024-es évben az élelmiszerárak mérséklődése figyelhető meg, amelyet a cukor és gabonafélék árcsökkenése irányított, ugyanakkor a növényi olajok, tejtermékek és húsok ára emelkedett.

Decemberben globálisan csökkent az élelmiszer-alapanyagok ára, amelyet a cukor nemzetközi piaci árcsökkenése is elősegített – derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legfrissebb közleményéből. A FAO élelmiszerár-indexe, amely a legfontosabb világkereskedelmi élelmiszer-alapanyagok havi árváltozását figyeli, mindössze 0,5%-kal maradt el a novemberi szinttől. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az index így is 6,7%-kal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az év során az index átlagosan 122,0 ponton zárta a folyamatokat, ami 2,1%-os csökkenést jelent a 2023-as évhez viszonyítva. E mögött a gabonafélék és a cukor jelentős árcsökkenése áll, amelyet az indexen belül a növényi olajok, tejtermékek és húsok mérsékelt drágulása sem tudott ellensúlyozni. December hónapra a gabonafélék globális árindexe gyakorlatilag stagnált, azonban az egy évvel korábbi szintet 9,3%-kal alulmúlta, még úgy is, hogy a kukorica ára némileg emelkedett, míg a búza ára csökkent. A 2024-es kilátások szerint az alindex 13,3%-kal esett vissza a 2023-as átlaghoz képest, és ez a tendencia már 2022 óta megfigyelhető. A rizsfélék esetében viszont 0,8%-os éves növekedést regisztráltunk, amely 16 éves csúcsot jelent nominális értékben.

A növényi olajok árindexe november óta 0,5%-kal csökkent, mégis 33,5%-kal meghaladja az egy évvel ezelőtti szintet. A globális készletek csökkenése miatt a tavalyi év átlaga 9,4%-kal magasabb volt, mint a 2023-as év átlaga.

Megtörve egy három hónapja tartó csökkenő trendet, a húsfélék árindexe 0,4%-os havi növekedést mutatott, ezzel szemben pedig 7,1%-kal magasabban zárta az évet az előző évhez viszonyítva. Az éves átlagokat elemezve megfigyelhető, hogy a húsfélék árindexe átlagosan 2,7%-kal haladta meg a 2023-as szintet, amit főként a marha-, birka- és baromfihús áremelkedése indokolt, miközben a disznóhús ára csökkent.

A tejtermékek árindexe végre megtörte a hét hónapos folyamatos emelkedést, és decemberben 0,7%-os csökkenést mutatott. Ennek ellenére az érték még mindig 17,0%-kal magasabb volt az előző év azonos időszakához képest. Az átlagos mutató a 2023-as évhez viszonyítva 4,7%-kal emelkedett, főként a vaj árának növekedése következtében. Érdekes módon a cukor árindexe vezette a havi árcsökkenést, mivel a javuló termelési kilátások eredményeként a legfőbb termelő országokban 5,1%-os havi és 10,6%-os éves csökkenést regisztráltak. 2024 elején a globális cukorár 13,2%-kal alacsonyabb volt az előző évhez képest.

Related posts