Veszélyes lehet ez a típusú sütőpapír? A szakértők véleménye!
A barna és a fehér sütőpapír között valóban felfedezhető néhány lényeges eltérés.
A sütés-főzés fontos kelléke a sütőpapír, mostanában azonban híre ment a közösségi oldalakon, hogy a fehér és a barna sütőpapír nem egyformán biztonságos. A Huffpost ezért élelmiszer biztonsági- és táplálkozási szakértőket faggatott ki a barna és fehér sütőpapír viselt dolgairól. Kémiai szempontból a két termék egy dologban különbözik:
A barna sütőpapír természetes módon készült, mivel nem esett át fehérítési folyamaton, így teljesen klórmentes.
míg a fehér pergamenpapír fehérítése során használt eljárásokkal kapcsolatban érdemes megvizsgálni, hogy ezek milyen hatással lehetnek az egészségünkre. A fő kérdés, hogy a fehérített sütőpapír valóban veszélyes-e a szervezetünkre, és hogy befolyásolja-e a sütési folyamatot. Catherine Gervacio, regisztrált táplálkozási szakértő és diétás tanácsadó, hangsúlyozza, hogy "a sütőpapír ideális választás sütemények és zöldségek sütéséhez, különösen akkor, ha kevésbé tapadó felületre van szükség. Segít megelőzni az ételek leragadását, így az elkészítés során könnyedén eltávolíthatók a formákból."
"Elősegíti a zökkenőmentes tisztítást és hozzájárul az egyenletes főzési eredményekhez."
Persze van más lehetőség is, például az alufólia, ami jól használható grillezéshez, pörköléshez és más, hasonló munkákhoz.
Gervacio szerint az is jó, ha nem használunk semmilyen csomagolást a sütőben. Ez esetben olajjal válthatjuk ki, ami viszont hosszabb tisztítási időt és további kalóriákat eredményez.
Bryan Quoc Le egy elismert élelmiszertudós és élelmiszer-kémikus, aki a táplálkozás tudományának határvonalain mozog. Munkásságával hozzájárul az élelmiszerek minőségének javításához és a fenntartható élelmiszertermelés fejlődéséhez. Különleges figyelmet fordít az élelmiszerek kémiai összetevőire és azok hatásaira, ezzel segítve a tudományos közösséget és a fogyasztókat egyaránt.
és ipari tanácsadó szerint a fehér sütőpapírt klórozó vagy oxidálószerekkel kezelik, a természetes barna szín eltüntetése érdekében. A barna sütőpapír viszont nem használ annyi vegyszeres kezelést a gyártás során és komposztálható is. Ennek ellenére a barna sütőpapír gyártása paradox módon sokkal energiaigényesebb, mint a fehéré.
- mondja a szakértő. Tehát
A fehér sütőpapír általában különböző kémiai eljárásokon megy keresztül, hogy elérje azt a sima, fényes felületet, amely megkönnyíti a sütési folyamatokat.
a barna sütőpapír viszont több munkát igényel, hogy természetes formájában megmaradjon. Állag és íz tekintetében mindkét típusú sütőpapír hasonló, bizonyos előnyökkel és hátrányokkal azonban számolnunk kell. "A barna papír inkább környezetbarát, mivel fehérítetlen, így a fehérítésből származó vegyszermaradványok miatt nem kell aggódnunk" - mondja Gervacio. A fehér viszont higiénikusabb: könnyebben észrevehető a szennyeződés, mint a barna papíron. Fehér felületen főzéskor jobban látható, vannak-e furcsa anyagok az étel környékén.