A crème caramel egy igazi klasszikus desszert, amely a francia konyha ékessége. Ez a krémes állagú, vaníliás ízű puding különlegessége a lenyűgöző karamell réteg, amely a tetején csillog és édes ízt ad az egész falatnak. Az elkészítése igényel egy kis tür


Egy kis edényben, közepes hőfokon, óvatosan felmelegítjük a kristálycukrot a vízzel, amíg gyönyörű aranybarna karamellé nem alakul. Keverés helyett csupán néha megforgatjuk az edényt, hogy a cukor egyenletesen karamellizálódjon, létrehozva ezzel a tökéletes ízélményt.

A forró karamellt azonnal öntsük 6 kis fém- vagy porcelánformába, majd körkörös mozdulatokkal egyenletesen oszlassuk el az alapjukon. Ezután hagyjuk, hogy szépen megdermedjen.

A tejet óvatosan felmelegítjük a vanília aromájával, ügyelve arra, hogy ne forraljuk fel. Eközben a tojásokat alaposan összekeverjük a kristálycukorral, majd fokozatosan hozzáadjuk a meleg tejet. Keverés közben figyelünk, hogy a tojás ne csapódjon ki, így krémes és sima állagot kapunk.

A karamellal alaposan kikent formákat elhelyezzük a tepsiben, majd óvatosan ráöntjük a tejes-tojásos elegyet, ügyelve arra, hogy egyenletesen eloszoljon mindegyik formában. Ezután a tepsit megtöltjük forró vízzel, úgy, hogy a vízszint a formák feléig érjen, biztosítva ezzel a tökéletes párolást.

A 160°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 45-50 percig süsd, amíg a krém szépen megdermed, de még mindig egy kis lágy remegést mutat a közepén.

A formákat óvatosan kiemeljük a vízfürdőből, és hagyjuk, hogy a szobahőmérsékleten kihűljenek. Ezután legalább négy órára, vagy akár egy éjszakára is a hűtőszekrénybe helyezzük őket, hogy tökéletesen megdermedjenek.

Related posts